Sabtu, 9 Januari 2010

SEBELUM MENINGGAL KAWASAN PERKHEMAHAN

Kebiasaannya, perkhemahan akan berakhir pada sebelah petang hari terakhir perkhemahan. Kadangkala perkhemahan akan berakhir pada sebelah pagi apabila tapak perkhemahan jauh dari rumah atau sekolah. Sebelum meninggalkan tapak perkhemahan, terdapat beberapa perkara yang harus diselesaikan oleh jawatankuasa dan peserta perkhemahan. Antaranya adalah seperti berikut:


Rajah : Perkara perkara yang perlu dilakukan sebelum meninggalkan kawasan perkhemahan
Sebelum meninggalkan tapak perkhemahan, pemimpin unit atau penganjur seharusnya meneliti beberapa perkara supaya perkhemahan yang dijalankan itu meninggalkan ke­san yang baik seperti:
1. kawasan perkhemahan perlu dibersihkan sehingga lebih bersih daripada sebelum digunakan. Antara perkara yang diabaikan oleh peserta sesuatu perkhemahan ialah:
sampah sarap dibuang bertaburan. Sampah sarap sepatutnya dibakar. Tin bekas makanan seharusnya dikemek terlebih dahulu sebelum ditanam.
b. gejek dan kraf perkhemahan dibiar begitu sahaja. Anda perlu merobohkan semua gejek, pagar, pintu gerbang dan semua kraf perkhemahan. Buluh atau kayu yang digunakan untuk peralatan gejet dan sebagainya jika tidak dibawa balik, disusun rapi dan kemas di suatu tempat yang sesuai.
c. kayu dan bara api dibiarkan. Keadaan ini boleh menyebabkan berlakunya kebakaran. Anda seharusnya menimbuskan bara api, arang dan abu ke dalam tanah. Pastikan bara api tidak dibiarkan di merata-rata tempat.
d. lubang yang digali dibiarkan. Anda perlu menimbus­kan lubang yang digali seperti sebelurn anda berkhemah.
2. Semua peralatan kumpulan hendaklah disemak oleh QM kumpulan dan sesuaikan mengikut senarai yang dibawa. Jika berlaku kerosakan dan kehilangan, hendaklah dicatat dan dilaporkan kepada pemimpin unit.
3. Setiap peserta perlu memastikan semua barang dan pera­latan yang dibawa tidak tertinggal di kawasan perkhe­mahan.
4. Kumpul dan susun semua peralatan yang dibawa di suatu tempat mengikur patrol. Jika dapati ada peralaran yang tertinggal, pungut dan berikan kepada tuan punya. Apabila didapati peralatan yang hilang, setiap peserta seharusnya menyemak dan memastikan supaya tidak temasuk ke dalam beg masing-masing.
5. Mengucapkan selamat tinggaI kepada penduduk setempat, jika anda berkhemah berhampiran perkampungan. Ucapkan terima kasih kepada tuan punya tanah, jika terdapat penjaga di kawasan perkhemahan itu.


MELIPAT, MENJAGA DAN MENYIMPAN KHEMAH

Khemah perlu diturunkan dan dilipat supaya senang dibawa balik selepas perkhemahan. Khemah yang telab diturunkan seharusnya dilipat dengan betul dan kemas supaya tidak teburai di pertengahan jalan, terutama apabila berkhemah jauh daripada perhubungan awam. Semua tali dan pancang hendaklah diletakkan di bahagian dalam lipatan. Khemah yang paling senang dilipat ialah khemah bentuk ‘A’ dan dinding.
Sebelum melipat khemah, anda hendaklah memastikan sampah sarap tidak melekat pada khemah. Jika kesempatan masa, khemah yang masih lembap seharusnya dibiarkan kering di bawah cahaya matahari. Apabila sampai di sekolah, anda seharusnya mengeringkan khemah jika khemah masih basah atau lembap. Ini untuk mengelakkan khemah menjadi cepat rosak dan koyak.

Sebelum anda menyimpan khemah, pastikan ia telah kering dan bersih daripada segala kekotoran. Anda juga tidak harus menyimpan khemah di tempat yang lembap dan sejuk.

Simpanlah khemah di dalam almari yang sesuai. Apabila khemah tidak digunakan beberapa lama, anda seharusnya membuka sekali sekala dan menyidai di bawah cahaya bilik. Biasanya, khernah pelu dibuka apabila tidak digunakan dalani tempoh tiga hulan atau Iebih. Ini untuk rnemastikan khemah kering, tidak cepat rosak atau digigit oleh serangga. Khemah hendaklah sentiasa dijaga dengan rapi supaya tidak mudah koyak dan rosak. Jika terdapat bahagian khemah yang koyak, hendaklah ditampal dan dijahit. Khemah yang dibuat daripada kain tebal, seharusnya dicat sekali sekala.
Sebelun anda melipat khemah, ia perlu dibentangkan di atas tanah. Selepas itu, lipat ke bahagian dalam khemah semua helaian pintu dan penahan angin ( jika ada). Semua tali khemah hendaklah dimasukkan ke dalam lipatan. Anda tidak menbiarkan tali khemah berjuntai keluar daripada gulungan khemah tersebut (lihat Rajah 13. 1).
Selepas itu, khemah perlu dilipat sehingga lebarnya lebib kurang 0.5 meter. Kemudian, gulung dengan kemas. Akhinya, khemah diikat dengan kemas (lihat Rajah 13.3).


Tiada ulasan:

Catat Ulasan